Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Γεία σας φιλοι και φίλες , αυτό είναι το πρώτο μου blog και θα είναι σαν (εγκυκλοπέδια ) , δηλαδή θα σας γραψω μια παραγραφο για μερικα τεχνολογικά αντικείμενα , το κάνω αυτό γιατί στην τεχνολογία διάλεξα ένα δύσκολο μέσο μεταφοράς και επικηνονείας και δυσκολεύομαι πολύ γιαυτο ελπίζω να σας βοηθήσω με αυτές τις παραγράφους που θα σας γράψω …. Ελπίζω να σας είναι χρήσημες … Οι πληροφορείες που θα σας δόσο θα είναι για την α γυμνασίου και για την ενότητα <<ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΗΝΟΝΙΑΣ ( Μ.Μ.Ε.)>>

ΤΟ ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ

(telepherique). Είναι γαλλική λέξη που προήλθε από τις ελληνικές λέξεις τήλε που θα πει μακριά και φέρω.
Ο όρος τελεφερίκ χρησιμοποιείται για δύο είδη οχημάτων. Το πρώτο είναι ο κρεμαστός σιδηρόδρομος και το δεύτερο είναι ο σχοινοκίνητος σιδηρόδρομος.
Κρεμαστός σιδηρόδρομος. Πρόκειται για σιδηροδρομικό όχημα, που κρέμεται από εναέριο τεντωμένο χαλύβδινο συρματόσχοινο και σύρεται με άλλο συρματόσχοινο. Το χρησιμοποιούν κυρίως στα ορυχεία και μεταλλεία. Επίσης σε ορεινές περιοχές, όπου δεν υπάρχουν δρόμοι ή για να περνούν επάνω από ποτάμια και χαράδρες. Στην Πάρνηθα λειτουργεί ένα τέτοιο είδος τελεφερίκ.
Σχοινοκίνητος σιδηρόδρομος. Το δεύτερο αυτό είδος τελεφερίκ είναι κι αυτό σιδηροδρομικό όχημα, που κινείται με τροχίσκους επάνω σε ράγες και σύρεται με συρματόσχοινο, επειδή είναι μεγάλη η κλίση του εδάφους. Για να αποφεύγουν τους κινδύνους, χρησιμοποιούν σύστημα ασφαλείας. Αυτό το όχημα, όπως και το προηγούμενο, χρησιμοποιείται για τη μεταφορά επιβατών. Τέτοιο είναι το τελεφερίκ του Λυκαβηττού, που λειτουργεί στην Αθήνα από το 1965.
ΤΟ ΚΙΝΗΤΌ ΤΗΛΕΦΩΝΟ

Το τηλέφωνο είναι μία συσκευή συνδιάλεξης η οποία μεταφέρει τον ήχο μέσω ηλεκτρικών σημάτων. Συγκεκριμένα πρόκειται για συσκευή που μετασχηματίζει τις ηλεκτρικές ταλαντώσεις σε ηχητικές. Η συσκευή αυτή αποτελείται από πομπό και δέκτη και συνδέεται με καλώδιο με το τηλεφωνικό κέντρο. Ο πομπός έχει μέσα σ' ένα σωλήνα μια μετάλλινη πλάκα μπροστά σε ηλεκτρομαγνήτη. Μόλις ακουστεί η φωνή μας επάνω στην πλάκα, αυτή αρχίζει να κάνει παλμικές κινήσεις ισχυρές ή αδύνατες, ανάλογα με τον τόνο που έχει η φωνή μας, που επηρεάζουν τον ηλεκτρομαγνήτη. Με τη βοήθεια του ηλεκτρικού ρεύματος, τα ηχητικά κύματα περνούν από το καλώδιο και φτάνουν στο δέκτη που έχει κι αυτός έναν ηλεκτρομαγνήτη μ' ένα διάφραγμα μπροστά του. Το διάφραγμα του δέκτη με τη σειρά του αρχίζει να έχει παλμικές κινήσεις από τα ηχητικά κύματα του πομπού που μεταδίδει ο ηλεκτρομαγνήτης. Μ' αυτόν τον τρόπο η ανθρώπινη ομιλία ξανακούγεται στο ακουστικό με την αναπαραγωγή των ήχων. Ο πομπός και ο δέκτης ενόςτηλεφώνου είναι τοποθετημένοι σ' ένα όργανο που λέγεται ακουστικό.

Η ΓΈΦΥΡΑ


Τα υλικά δόμησης μέχρι τον 19ο αιώνα ήταν ξύλα και πέτρες. Οι γέφυρες στον 6 αιώνα π.Χ. κατασκευάζονταν από ξύλο κυπαρισσιού και κέδρου. Την κατασκευή κυρτών γεφυρών κατείχαν οι Ρωμαίοι στα προχριστιανικά χρόνια, και τα υλικά που χρησιμοποιούνταν ήταν φυσικοί λίθοι και σκυρόδεμα. Το 1779 φτιάχτηκε η πρώτη γέφυρα από χυτοσίδηρο στην Αγγλία, πάνω από τον ποταμό Σέβερν (Severn) γνωστή και ως Ironbridge. H επόμενη εξέλιξη ήταν η αλυσωδετή κρεμαστή γέφυρα. Η πρώτη σημαντική γέφυρα αυτού του τύπου κατασκευάστηκε στην Ουαλία το 1826: η απόσταση των στηρίγματων ήταν 177 m και το συνολικό της μήκος 521 m. Με την εξέλιξη του μπετόν δημιουργήθηκαν νέες δυνατότητες για την κατασκευή στις αρχές του 20ού αιώνα.

[Επεξεργασία]Τύποι γεφυρών

Γενικά οι γέφυρες διακρίνονται:

  1. Ανάλογα της χρήσης σε "οδικές", "σιδηροδρομικές", "πεζών" και "πεζών και ποδηλάτων".
  2. Εκ του υλικού κατασκευής, σε "σχοινένιες", "ξύλινες", "λίθινες", "μεταλλικές", "τσιμέντινες" ή και "μικτές".
  3. Εκ του τρόπου έδρασής των, που είναι και η σημαντικότερη κατάταξή των, σε "κινητές" και σε "σταθερές" ή "σταθερώς εδραζόμενες".
α). Οι κινητές διακρίνονται επιμέρους σε "αναρτώμενες", "περιστροφικές" και "πτυσσόμενες". Στις κινητές γέφυρες υπάγονται και οι "πλωτές".
β). Οι σταθερές διακρίνονται επιμέρους
Η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Η τηλεόραση είναι ένα σύστημα τηλεπικοινωνίας που χρησιμεύει στη μετάδοση και λήψη κινούμενων εικόνων και ήχου εξ αποστάσεως. Aποτελεί το κυριότερο και δημοφιλέστερο Μέσο Μαζικής Επικοινωνίας και η χρήση της είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε όλο τον Κόσμο. Ο όρος καλύπτει ολόκληρο το φάσμα των τεχνικών και δραστηριοτήτων που αφορούν τα τηλεοπτικά προγράμματα, όπως και τη μετάδοσή τους. Συνήθως, λέγοντας "τηλεόραση" εννοούμε τη συσκευή, δηλαδή τον δέκτη, ο οποίος λαμβάνει το (τηλεοπτικό) σήμα που εκπέμπουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί σε συγκεκριμένες συχνότητες (ή αλλιώς κανάλια) με την οθόνη που απεικονίζει το αποτέλεσμα της εκπομπής (μετατροπή του σήματος σε εικόνα και ήχο).

Η λέξη προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό πρόθεμα "τηλε-" (="μακριά") και την λέξη "όραση".

ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτοκίνητο ονομάζεται κάθε τροχοφόρο επιβατικό όχημα με ενσωματωμένο κινητήρα. Σύμφωνα με τους συνηθέστερους ορισμούς, τα αυτοκίνητα σχεδιάζονται ώστε να κινούνται (ως επί το πλείστον) στουςαυτοκινητόδρομους, να έχουν καθίσματα για ένα ως έξι άτομα, έχουν συνήθως τέσσερις τροχούς και κατασκευάζονται κυρίως για τη μεταφορά ανθρώπων. Ωστόσο ο όρος αυτοκίνητο καλύπτει και άλλα οχήματα (φορτηγά, λεωφορεία κτλ).

Το 2002 υπήρχαν περίπου 590 εκατομμύρια επιβατικά αυτοκίνητα παγκοσμίως (περίπου ένα ανά 11 κατοίκους), εκ των οποίων τα 140 εκατομμύρια στις ΗΠΑ (σχεδόν ένα ανά δύο κατοίκους). Ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς, καθώς οι κάτοικοι των αναπτυσσόμενων κρατών σταδιακά αρχίζουν να αποκτούν επιβατικά αυτοκίνητα.

ΤΟ ΠΛΟΙΟ

Το Πλοίο (αρχαία ελληνική: η ναυς, της νηός, πληθ.: αι νήες) είναι μια ειδική κατασκευή (ναυπήγημα), σχεδιασμένη για να κινείται με ασφάλεια στο νερό.

Τα πλοία διέπονται από τη νομοθεσία αφενός του Ναυτικού Δικαίου, το οποίο και διακρίνεται στο Δημόσιο Ναυτικό Δίκαιο και στο Ιδιωτικό Ναυτικό Δίκαιο, που απαρτίζουν και τα δύο σχετικούς Κώδικες (σύνολα ομοειδούς νομοθεσίας), τον Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού ΔικαίουΚ.Δ.Ν.Δ. και τον Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου Κ.Ι.Ν.Δ. και αφετέρου από το Διεθνές Ναυτικό Δίκαιο.

Ο ΥΠΟΛΟΓΗΣΤΗΣ

Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής είναι μια μηχανή κατασκευασμένη κυρίως από ηλεκτρονικά κυκλώματα και δευτερευόντως από ηλεκτρικά και μηχανικά συστήματα, και έχει ως σκοπό να επεξεργάζεται πληροφορίες. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής είναι ένα αυτοματοποιημένο, ηλεκτρονικό, ψηφιακό επαναπρο γραμ ματιζόμενο σύστημα γενικής χρήσης το οποίο μπορεί να επεξεργάζεται δεδομένα βάσει ενός συνόλου προκαθορισμένων οδηγιών, των εντολών που συνολικά ονομάζονται πρόγραμμα.

Κάθε υπολογιστικό σύστημα, όσο μεγάλο ή μικρό κι αν είναι, αποτελείται από το υλικό μέρος (hardware) και το λογισμικό (software). Τα βασικά στοιχεία του υλικού μέρους του υπολογιστή είναι η κεντρική μονάδα επεξεργασίας (ΚΜΕ, αγγλ. CPU, Central Prossesing Unit), η κεντρική μνήμη (RAM & ROM-BIOS), οι μονάδες εισόδου - εξόδου (πληκτρολόγιο, ποντίκι, οθόνη κ.α.), οι περιφερειακές συσκευές (σκληρός δίσκος,δισκέτα, CD-ROM, εκτυπωτής, σαρωτής, μόντεμ κ.α.).

ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΑ ΣΟΡΡΥ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΘΓΡΑΦΙΚΑ ΛΑΘΗ

4 σχόλια: